fredag 21. januar 2011

Solidaritet, huskelapper og liten tid...

I dag har vi hatt besøk av Karanba. Kort fortalt er Karanba prosjektet til tidligere proffspiller Tommy Olsen som etter en alvorlig fotballskade, feriebehov og en god dose kjærlighet endte opp i Brasil. Her ble han vitne til den totale håpløsheten som preger livene til alle de som bor i favelaene(slumorådene). Hverdagen er preget av kriminalitet og mangel på elementære ting som mat, utdannelse og håp om en bedre fremtid. Fattigdommen er total, og i Brasil er det slik at noen få skammelig rike styrer økonomien uten tanke på å gjøre noe med de sosiale ulikhetene. Menneskene i favelaene er ikke verdt stort og må rett og slett klare seg selv. Han ønsker å gi noen av ungdommene håp og mulighet til et bedre liv og har startet fotballlaget Karanba. De fokuserer ikke bare på fotball, men har det som et utgangspunkt for å skape håp om et bedre liv. I Brasil spilles det mye fotball og mange er gode, men likevel er det ikke noe organsiert tilbud av noe slag og Karanba blir derfor redningen for mange. Ettersom Karanba har vært Tommys prosjekt og er blitt drevet på hans initiativ og midler har det til nå ikke vært voldsomt strukturet, men nå ønsker de å utvide staben med en lærer/pedagog som skal gjøre det hele enda proffere. Mange av ungdommene som er så heldig å få et ben innenfor Karanba prosjektet har nytt godt av Tommys kontakter for å skaffe seg arbeid og et bedre liv, men det er en håpløst lang vei å gå når forutsetningene for å lykkes i favelaen er tilnærmet lik null. I år skal våre elever samle inn penger til Karanba og i dag har vi vært så heldig å få besøk av både Tommy og flere av Karanbaguttene. Vi håper selvsagt at det sprer entusiasme og vilje til å samle inn masse penger når aksjonen går av stabelen 17. mars!
Tommy, Karanbagutta og Mailandjentene som leder solidaritetsaksjonen

Så tilbake til hverdagen: På et bibliotek er det alltid en drøss med småting som skal gjøres og noen ganger baller det seg på. For en som alltid griper fatt i den arbeidsoppgaven som ble meldt inn sist kan det være lurt å lage lister. Lister er vel uansett topp? I dag har jeg skrevet alle gjøremål på et stort ark som ligger på gulvet, så det er vel i grunn bare å sette i gang.

Full kontroll på viktige gjøremål!


Først ut i dag er klassesett organisering.Vi har kjøpt en bråte med nye klassesett, for nå som elever ikke kan pålegges å kjøpe skolemateriell selv må vi også ha nok romaner til å dekke klasser som skal lese samme bok. Rysjedamene planlegger og diskuterer hvordan vi best skal oppbevare og håndtere klassesettene og nå har vi kommet frem til en løsning vi tror blir lettvint for både oss og lærerne, så i dag blir det sjauing og merking på meg. Klassesett kan vi også låne fra Fylkesbiblioteket i Akershus, men så er det dette med å levere tilbake i tide da..... det er alltid pesete å få hanket inn igjen alle bøkene før lånefristen forfaller.....riktignok er Fylkesbiblioteket rause med forlengelser på materiell ingen venter på, men likevel er det alltids noen elever som ender opp med regning. Jaja, de får vel lære seg livets realiterer først som sist. Nå; jobba på! Det er bare 90 minutter til lunsj og tiden på biblioteket flyr!

-Anne Brit-

2 kommentarer:

  1. Klassesettproblematikk tror jeg aldri man blir kvitt, det er like mye styr å få inn bøkene hver gang...

    SvarSlett
  2. Godt å høre at det ikke bare er våre som sløver! Noen ganger tenker jeg at det er en fulltidsjobb i seg selv bare å være ungdom, men de er jo gode også da:o)

    SvarSlett