mandag 5. desember 2011

Buzz Aldrin!

Jeg har lest  Johan Harstad Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet (Harstad, 2006). Til alt hell rakk jeg å lese den ut før TV serien begynte på NRK.


Jeg liker å lese Harstad!! Buzz Aldrin var dessuten enda bedre enn Darlah (Harstad, 2008). Den handler om Mattias som er født 20. juli 1969, kl. 21.17.42 samtidig som Armstrong og Aldrin lander i Stillhetens hav der oppe på månen (Tandberg, 2009) og hele livet har Mattias tenkt på Aldrin som var nummer to. Det er ikke noe galt i å ville være nummer to, man må vel ikke alltid gjøre seg så bemerket? Mattias vil helst være i fred og gjøre minst mulig ut av seg selv. Han jobber i gartneriet og bor sammen med kjæresten Helle. Livet er trygg rutine. Men så begynner det å rakne rundt Mattias. Omstendighetene tar han med til Færøyene hvor han havner i ett slags bofellesskap med andre som har møtt motgang.  Det forunderlige er vel hvorfor det er så spennende å lese om en som famler i livet, men Harstad kan virkelig kunsten å fenge leseren. Jeg liker Mattias og jeg liker de nye vennene han finner og livet han får på Færøyene. Nå har jeg til og med lyst til reise dit. Før har jeg vel i grunn ikke ofret stedet en tanke. For nå man leser så kjenner man sjøsprøyten og den kalde gufsen fra det lille øyområdet og man blir både trist og glade over skjebnene til mange av de som bor sånn nesten alene med det store havet som nærmeste nabo. En annen ting jeg liker er hvordan Harstad blander inn måneferdene i handlingen. I små glimt får vi episoder og tanker rundt reisen til Aldrin, hjemkomsten til jorden og oppstyret som fulgte i kjølevannet av den velykkede månelandingen i 1969.  Hva som er fiksjon og hva som er sannhet vet ikke alltid jeg, men jeg vil alltid tenke på det når jeg heretter ser Nasas bilder fra månelandingen: lurer på hva de tenkte de to der oppe? I tillegg til små drypp av måneferd får vi hele tiden flashbacks til episoder fra ungdomtstiden og hvordan ønsket om å alltid være nr.2 fører Mattias dit han er i dag. Jeg koste meg skikkelig gjennom hele boken og anbefaler den til alle som vil ha lavmælt humor kombinert med litt hjerte, litt smerte, litt kunnskap om Færøyene, en god dose måneferd og ellers bare innmari god lesning:o) Jeg sier som min kollega Kine på Skedsmo vgs; Fineste boka!

Harstad, J. (2006). Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (1. utg.). Oslo: Gyldendal.
Harstad, J. (2008). Darlah (1. utg.). Oslo: Damm.
Tandberg, E. (2009, mars 17). Apollo – romfartøy – Store norske leksikon. Hentet desember 5, 2011, fra http://snl.no/Apollo/romfart%C3%B8y

-Anne Brit-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar