torsdag 8. mars 2012

Kvinnedagen

I vårt lille bibliotek har vi laget en utstilling i anledning dagen. Den heter "8. Mars - gått ut på dato?... eller mer aktuell enn noen gang?"

Her har vi forsøkt å samle bøker med ulike innfallsvinkler til temaet kvinner. Jeg har lyst til å trekke frem to av titlene spesielt, nemlig
Kjærlighet, svik og kunst: Simone de Beauvoir, Karen Blixen, Billie Holiday og Frida Kahlo Hvordan kunne det ha seg at Simone de Beauvoir, en kvinne som hele livet var opptatt av selvstendighet og frihet, var plaget av intens sjalusi? Hvorfor omskapte Karen Blixen livet i Afrika til en mytisk fortelling som bare delvis var sann, og mente hun at de mennene som ikke ville bli hos henne var mest verd å ha? Hvorfor valgte Billie Holiday konsekvent partnere som mishandlet henne? Og er det slik at Frida Kahlos malerier ikke bare uttrykker fysisk smerte, men også er et uttrykk for den følelsesmessige lidelsen hun opplevde ved mannens gjentatte utroskap? Hva slags forventninger har kvinner til kjærligheten, og hva skjer når disse brister? Med utgangspunkt i disse fire kvinnenes liv, forsøker Hege Duckert å undersøke hvordan tap av kjærlighet kan føre til livskraftig kunst. Det handler om kvinner som strever med å forene frihet med kjærlighet, og flyktige menn med rastløse hjerter. Det handler om å velge, som Karen Blixen uttrykte det, mellom å gå på løvejakt og å bade barnet. Å miste kjærligheten åpner for uante krefter, for intens kreativitet og for å omskape sin egen historie.
En nydelig bok om fire sterke kvinners historie!


...og


Boken inneholder 9 intervjuer med tyrkiske menn som har drept en eller flere kvinner i sin familie på grunn av ære. Gjennom intervjuene får vi et innblikk i kulturen de lever i og motivene for drapene.

En utrolig sterk bok som ikke levner noen tvil om at kampen for kvinners rettigheter absolutt trenger fokus. Æresdrap er et godt eksempel på dette, synes jeg!
-Kristin-

1 kommentar:

  1. Gratulerer med dagen! Flotte anbefalinger!
    Hilsen fra Venke Herikke

    SvarSlett