mandag 28. oktober 2013

Tolkienforedrag og rysjelykke

J.R.R .Tolkien er min absolutte favorittforfatter! Det har han vært siden jeg leste Ringenes Herre for første gang som 17-åring. Jeg har brukt MANGE timer på å studere stamtavler og alvehistorie og besitter derfor en god posjon kunnskap om Tolkiens magiske verden. Tolkien var svært opptatt av mytologi og regelrett misunnelig på mangfoldet i den norrøne mytologien (Tolkien, Carpenter, & Tolkien, 1981). Samtidig var han lidenskapelig opptatt av språk, han var språkprofessor ved Oxforduniversitetet (Haugen, 2009) og sa selv at han hadde laget fantasispråk så lenge han kunne huske. Ved å skape sine egen fantasiverden kunne han kombinere de to tingene som var så viktig for han, språk og mytologi. Han nøyde seg forresten ikke med å lage ett alvespråk, for Tolkien mente at et språk alltid vil utvikle seg over tid og dermed måtte også alvespråket ha vært igjennom en utvikling. Resultatet ble språkene Queny og Sindarin. Queny er høyalvisk og brukes sjelden i Middle-Earth (“Quenya,” n.d.) mens Sindarin er språket slik det har blitt i Middle-Earth etterhvert. Sistenevnte er språket de snakker i Ringenes Herre filmene. De bygger på samme lest, men ulike brukere (alver)  har utviklet ulike språk (“Sindarin,” n.d.) 


Rysjeab snakker Tolkien til påbyggklassen

Tolkien himself 

Ved et lykketreff er en del av kompetansemålene  i norskfaget å vise til hvordan moderne fantasylitteratur har latt seg påvirke av norrøn mytologi og slik kommer samarbeidet mellom Rysjeab og norsklærerne i stand.Jeg har holdt to forelesninger om Tolkiens verden, om skapelsen og fellestrekk med norrøn mytologi og hvordan hendelser tidligere i skapelseshistorien knyttes opp mot handlingen i Ringenes Herre. Foreløpig er en forelesning til planlagt, men jeg tar gladelig i mot flere oppdrag:o)


Litt etterarbeid med å finne kilder til elever
som vil skrive fordypningemne om Tolkien
Kilder:
Haugen, M. (2009, February 15). John Ronald Reuel Tolkien. Store norske leksikon. Retrieved October 25, 2013, from http://snl.no/John_Ronald_Reuel_Tolkien
proyectolkien. (2009). Tolkien. Retrieved from http://www.flickr.com/photos/proyectolkien/4092563606/
Quenya. (n.d.). Retrieved October 25, 2013, from http://www.glyphweb.com/arda/q/quenya.html
Sindarin. (n.d.). Retrieved October 25, 2013, from http://www.glyphweb.com/arda/s/sindarin.html
Tolkien, J. R. R., Carpenter, H., & Tolkien, C. (1981). The letters of J.R.R. Tolkien. Boston: Houghton Mifflin.


-Anne Brit-
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar