tirsdag 5. mai 2015

Rettsstridig forføyning av Lena Andersson


Ester Nilsson er en svensk dame, poet og essayist av yrke. Hun får i oppdrag å lage en forelesning om kunstneren Hugo Rask. Gjennom dette arbeidet blir hun kjent med, og ikke rent lite besatt av kunstneren. Hun blir rett og slett hodestups forelsket:)
..Og hadde det enda stoppet der, men det gjør det ikke . Forelskelsen går mer og mer over til besettelse. Ester tolker og overtolker i økende grad, og hun gjør absolutt alt for å vinne Hugos hjerte.

"Hun sa:– Hva vil du ha til frokost?
Han sa:
– Jeg vil ikke ha frokost. Jeg skal hjem.
– Men jeg har har alt mulig her. Müsli, yoghurt, bær og frukt, godt brød, pålegg, kaffe.
– Jeg skal jobbe […]
-Frokost er energi så man kan stå på frem til lunsj, sa hun.
Hun så at han ville bort. Det var derfor ingen overtalelse igjen i ordene hennes da hun sa:
– Nei. Det er mer enn energi. Og det er nettopp derfor du skynder deg herfra nå."
(Andersson, 2015)

 Det var ganske slitsomt å lese denne boken fordi Ester er et så irriterende menneske. Hun er banal og barnslig, og hun får til tider frem det verste i Hugo. Det var også slitsomt å måtte innrømme for seg selv at man kjenner seg igjen i de slitsomme faktene hun hadde. Hvem har vel ikke sittet forelsket og ventet på en SMS som aldri kom, og selv funnet opp tusen grunner til hvorfor?

Språket til Lena Andersson er veldig fint synes jeg, og til tider er det veldig poetisk. Det har også en akademisk scvung med mange ord jeg vet sånn cirka betydningen av.

 Her er en perle:
"Da hun hadde spist ferdig og vasket opp serviset, la hun en lapp i kjøleskapet med en av språkets vanligste kjærlighetserklæringer. Subjekt, predikat, objekt.
Lappen bar et umiskjennelig preg av overtalelse. Det var en bønnfallelse og en lenke."                        (Andersson, 2015)


Skal du på noen som helst måte fordype deg i temaet forelskelse så er denne boka et must. Her brettes temaet ut på godt og vondt i en lettlest og kort roman.  Anbefales!
-Kristin-


Andersson, L. (2015). Rettsstridig forføyning: en roman om kjærlighet. [Oslo]: Gyldendal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar