tirsdag 22. desember 2015

#rysjejulebrev

Som vanlig har vi hatt en travel høst. Det er veldig mye som skal på plass i oppstarten av et nytt skoleår og straks vi hadde avsluttet skolebokutlånet gikk vi rett over i veiledning til fordypning på vg 3. Vi hadde fått ganske sterke føringer fra lærerne på hva som var forventet i bokvalget, men litt usikkerhet er det uansett alltid. Ettersom vi ikke ser noe sluttprodukt så kan man jo innimellom lure på om veiledningen vi bedriver treffer blink. Vi har fått tilbakemelding på at elevene er fornøyd og at de liker å diskutere bokvalg med oss, så da får vi håpe på at vi gjøre mye riktig. Heldigvis finnes det mange gode ressurser som gjør bokvalget lettere og vi bruker flere nettsider hyppig når vi skal hjelpe elevene med å finne bøker med et bestemt tema. Hvor vellykket det blir er uansett helt avhengig av hvor godt vi har samarbeidet med lærerne på forhånd. Ofte er ikke lærernes timeplaner ferdige før ved skolestart, og det gjør at vi svært sjelden kan begynne å planlegge fordypningsemnet på våren. Alt for ofte settes det i gang mens vi allerede holder på med skolebøkene ved skolestart, i år var intet unntak, men vi gjør så godt vi kan.

Vi har også vært på farten i høst og et av høydepunktene var Mikromarc-konferansen i Tromsø. God mat, god drikke og godt selskap er noe Rysjer setter pris på:) Vi har også deltatt på et arbeidsseminar om informasjonskompetanse i regi av Universitetet i Agder. Der var vi så heldige å møte en mengde flotte bibliotekarer som brenner for det samme for oss, nemlig informasjonskompetanse og hvordan undervisningen bør gjennomføres for at elevene skal lære mest mulig de kan dra nytte av senere. Undervisningsoppleggene som lages vil etterhvert bli å finne på informasjonskompetanse.no
Fornøyd Rysjedame#1 på konferanse i TromsøVi har også, som vanlig gjennomført Zoterokursing både på ST vg 1 og påbygg. I år har lærerne på vg 1 vært ekstra fornøyde. Elevene har tatt i bruk Zotero utrolig raskt, og har allerede blitt veldig dyktige til å oppgi kilder både i løpende tekst og i kildeliste. Sammen har vi konkludert med at dette rett og slett skyldes at lærerne har forventet god kildehåndtering fra starten av, og hatt innleveringer raskt etter at vi hadde introduksjonskurset. Øvelse gjør mester.
I løpet av halvåret som kommer skal elevene også få kurs i søking og kildekritikk. Vår Zoterokursing er ,som tidligere år, en del av skriveprosjektet som gjennomføres på vg 1 ST og hvor elevene skal lære seg å skrive fagtekster i alle fellesfagene på vg 1. Vi er også brennende opptatt av viktigheten av å holde kunnskapen ved like gjennom både vg2 og vg3, så på nyåret må vi også få booket tid for repetisjonskurs for disse. Lærerne er ofte så fornøyd med hva elevene allerede kan at vi må jobbe litt for å  få slippe til. Vi har imidlertid så  mange tips og triks elevene bare MÅ vite om at vi gir oss ikke før avtaler er i havn:) Har man sagt A må man også si B.

I fjor bevilget vi oss lesetid og det resulterte i at vi fikk lest og formidlet mye mer bøker enn vi noen gang har gjort tidligere. Det betyr dessverre ikke at utlånet skyter i til værs, men at vi får en lettere jobb med å finne rett bok til rett elev. Vi opplever at elevene har veldig mye å gjøre, og  at lesing av skjønnlitteratur i stor grad kun prioriteres når det er leseprosjekter på skolen. Heldigvis er lærerne hos oss flinke til å ha fokus på lesing,  og derfor låner de fleste av våre elever 3-4 romaner hver i løpet av skoleåret.  Det er veldig viktig for oss å klare å balansere mellom skjønnlitteratur og informasjonskompetanse. Kombinasjonen av disse to tingene gjør at vi føler at vi virkelig har verdens beste jobb. Vi har derfor fortsatt med lesetid også i år, og den stunden man kan trekke seg tilbake bak lukkede gardiner og fordype seg i en bok som er aktuell for våre lånere er helt fantastisk!RysjeKristin er i tillegg student i år og studiet heter  "Skolebibliotekets rolle i elevenes læringsarbeid". I forbindelse med dette skal vi gjennomføre et kildekritikkkurs hvor hun skal lage både flipped classroom filmer om kildekritikk og kildesøk i tillegg til en digital undersøkelse og en økt hvor elever skal få forsøke seg på gruppedeling av kilder i Zotero. Vi regner med at planleggingen av dette blir ganske tidskrevende, men at vi kan nyte godt av ressursene i fremtiden. Alt vi produserer av filmer vil som vanlig havne på informasjonskompetansewikien og youtube.
I dag har StudentRysjeKristin forresten bursdag og stemningen på kontoret er på topp.Nå tar vi en velfortjent juleferie og håper at både elever og ansatte har fått med seg passende julelesestoff hjem til jul:) Selv har vi fylt veska med gode romaner og disse søte minihusene vi har fått av våre gode kollega Cathrine.


God jul!

-Rysjedamene-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar