fredag 6. april 2018

Svenne av Per NilssonBildet er hentet her


Handlingen er lagt til Sverige en gang i nær fremtid hvor Nils Dackerman danner det  politisk partiet "Rettferdighetspartiet". De har en visjon om å lage et mer rettferdig Sverige med fokus på velferdsordningen og gode betingelser for alle uansett opphav. Ganske raskt får partiet støtte fra høyreekstreme som mener at integreringen har mislykket totalt og at Rettferdighetspartiet skal skape orden i et land som er på vei mot kaos. Det som i utgangspunktet skulle være et forsøk på mer likhet skaper i steden splid og en "vi mot dem" holdning. Partilederen tar gang på gang avstand fra slike holdninger, men partiet seiler likevel i sterk medvind. Innvandrergutter som har lagt trøbbel i byen får plutselig bank av en anonym gruppe og en del innvandrergutter forsvinner også helt.

Bokens hovedperson er 18 år gamle Svenne som blir knivstukket av en ung innvandrergutt og som deretter blir oppsøkt av partileder Nils Dackerman og tilbudt jobben som Rettferdighetspartiets partisekretær. Han får god lønn og et bosted og trenger egentlig ikke gjøre annet enn å uttale seg i ny og ne når pressen banker på døra. Svenne takker ja, han synes tanken om et rettferdig Sverige er helt innafor og mener i grunnen ikke så mye om innvandrere generelt.

 Historien tar etterhvert en stygg vending og viser hvordan karismatiske mennesker lett får folket med seg på tanker som i utgangspunktet ikke bør tenkes, slik Hitler gjorde i Tyskland på 30-tallet. Vi vet jo hvordan det gikk. Hva vil egentlig Nils Dackerman? Ønsker han å gjøre Sverige til et bedre sted elller har han en plan om å nøre opp under nasjonalistiske tanker? Historien blir fortalt gjennom Svenne og vi får ingen endelige svar, for Svenne vet egentlig ingenting, selv om han ender opp med å være midtpunktet i hele historien.  Jeg likte boken godt og tenker at den fortsatt er veldig aktuell til tross for at den kom ut  i 2008. Den gang ble den heftig debatert .


-Anne Brit-Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar